Hoe lang bestaat Burendag al?

Op initiatief van Douwe Egberts vierden we in 2006 voor het eerst Burendag in Nederland. Inmiddels is deze dag uitgegroeid tot een landelijk fenomeen dat in het teken staat van het vieren en bevorderen van contact tussen buren. Het Oranje Fonds is sinds 2008 medeorganisator. In 2020 vieren we Burendag op 26 september 2020 voor de veertiende keer!

Wie organiseren Burendag?

Douwe Egberts en het Oranje Fonds organiseren samen Burendag. Zo willen beide organisaties mensen dichter bij elkaar brengen en buurten socialer en leuker maken.
Douwe Egberts brengt buren met elkaar in contact, met een goede kop koffie. Met koffie kun je echt even de tijd nemen voor je buren. Koffie is voor buren het begin voor het leggen en versterken van de contacten. En die contacten zijn de basis voor een leuke Burendag!
Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven en bevordert zo contact en verbinding tussen groepen mensen. Ook met Burendag willen wij mensen dichter bij elkaar brengen. Daarom is het voor buurten mogelijk om vanaf 1 juli  een aanvraag tot maximaal € 350,= in te dienen bij het Oranje Fonds om hun Burendagplan te kunnen uitvoeren. U krijgt ook een Burendag pakket als uw activiteit voor 1 september is aangemeld

Kan ik ook meedoen?

Iedereen kan meedoen! Kijk in jouw buurt of er al iets wordt georganiseerd en sluit je aan of organiseer zelf iets. Je kunt met de buren de koppen bij elkaar steken en samen een goed Burendag idee bedenken. Inspiratie en een handige toolkit vind je op deze website. Natuurlijk kun je ook zelf een Burendagactiviteit organiseren.

 

Wie kunnen er meedoen aan burendag?

Iedereen in Nederland kan meedoen aan Burendag. Indien u een stichting of vereniging bent met een kvk-registratie en een zakelijke rekeningnummer kunt u zich registreren als organisatie via mijn.oranjefonds.nl. Vervolgens kunt u uw activiteit aanmelden. Het is niet meer mogelijk een financiële bijdrage aan te vragen. Als u bijvoorbeeld een buurtvereniging bent zonder kvk-registratie mag u een particulier account aanmaken. Ook buurtbewoners die met hun buren meewillen doen mogen zich registreren als particulier via mijn.oranjefonds.nl. Hier kunt u uw activiteit aanmelden.

Bewonersverenigingen en Verenigingen van Eigenaars dienen een aanmelding als particulier in.

 

Mag ik mijn activiteit ook op een andere datum organiseren?

Natuurlijk staat het u vrij om een activiteit met uw buren te organiseren buiten het Burendag weekend om. Dit vinden wij juist erg goed. 

 

Wat kan het Oranje Fonds vergoeden?

Het is niet meer mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen. De kosten die u opgeeft worden altijd bekeken in het licht van uw activiteit. Als dit een passend geheel is gelden de voorwaarden voor een financiële bijdrage. Voor organisaties vindt u deze hier , voor particulieren vindt u deze hier. Lees de voorwaarden goed door voordat u een financiële aanvraag indient.

Waarom moet ik eerst mijn activiteit aanmelden om een financiële bijdrage aan te kunnen vragen?

Er zijn ontzettend veel verschillende activiteiten mogelijk om burendag te vieren. Niet al deze activiteiten kosten geld. Wellicht gaat u gezamenlijk zwerfvuil opruimen of organiseert u een spelletjesmiddag waarbij iedereen zelf spellen meebrengt. De organisatoren vinden het echter wel leuk om een promotiepakket te ontvangen en op de website te laten zien dat Burendag gevierd wordt in de buurt, maar hebben financiële ondersteuning niet nodig. Vandaar dat de aanmeldprocedure in 2 stappen opgedeeld is:  1) het aanmelden van de Burendagactiviteit en 2) het aanvragen van een financiële bijdrage. Het is echter niet meer mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen. 

 

Hoe kan ik een promotiepakket aanvragen?

In het online aanmeldformulier van uw activiteit op mijn.oranjefonds.nl geeft u ook aan of u een promotiepakket wilt ontvangen. Een promotiepakket kan niet los worden aangevraagd zonder het aanmelden van de activiteit. De voorraad promotiepakketten is ruim, maar niet onbeperkt!

 

Waar vind ik het handtekeningenformulier?

U doet de aanvraag namens uw buurt. Daarom moeten vier andere buurtbewoners mee ondertekenen, wanneer u als particulier een aanvraag indient. Daarvoor maakt u gebruik van ons online handtekeningenformulier. De link hiervoor ontvangt u via email na het indienen van uw aanvraag. Pas als het formulier compleet is ingevuld, nemen wij uw aanvraag in behandeling.

Waarom moet ik mijn IBAN-bewijs uploaden?

Het is niet meer mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen. Tijdens de aanvraagprocedure voor een financiële bijdrage moet u een IBAN-bewijs uploaden. Dit gebruiken wij om uw IBAN-nummer en tenaamstelling te controleren. Dit bewijs wordt gekoppeld aan uw account in ons beveiligde systeem, zodat u deze bij een volgende aanvraag niet nogmaals hoeft in te voeren. Dit IBAN-bewijs wordt enkel en alleen voor een eventuele betaling vanuit het Oranje Fonds gebruikt en nooit voor andere doeleinden. 

 

Hoe pak ik dat aan, zo’n Burendagactiviteit organiseren?

Douwe Egberts en het Oranje Fonds hebben een Burendag toolkit gemaakt, deze kun je vinden op de website bij Tips en Inspiratie. Zo kun je een handige checklist downloaden en uitnodigingen en posters printen om je buren uit te nodigen. Kijk ook op onze Facebookpagina voor tips van andere burendagvierders!

Hoe krijg ik mijn buren erbij betrokken?

Wanneer jouw Burendagactiviteit is aangemeld op de website, kun je naast de bijdrage van maximaal € 350,= aanvragen ook gebruik maken van de toolkit. De toolkit is te vinden op de website. Daarin zitten materialen waarmee je je buren enthousiast kunt maken. Zo kun je een handige checklist downloaden en uitnodigingen en posters printen om je buren uit te nodigen.