Koningin Máxima geeft startsein voor Burendag

Urk 9 juni 2016 - Koningin Máxima heeft vandaag op Urk het startsein gegeven voor Burendag. Op zaterdag 24 september 2016 organiseren Douwe Egberts en het Oranje Fonds de 11e editie. Op Burendag worden overal in het land activiteiten georganiseerd om het contact tussen buurtgenoten te bevorderen. Vanaf vandaag kunnen mensen hun Burendagplannen aanmelden.

De aftrap voor de elfde editie van Burendag vond plaats op Urk. Tijdens een gezamenlijke brainstorm sprak Koningin Máxima met verschillende buurtverenigingen over hun ideeën en dromen voor de buurt. Hierna gaf de Koningin samen met twee buurtbewoners van de jaarlijks deelnemende Urkse buurtvereniging Beneden Peil het startsein voor Burendag.

Burendag

Hele jaar door

De organisatoren zijn blij met het enthousiasme voor Burendag. John Brands, general manager retail Jacobs Douwe Egberts Nederland: “Burendag is al 10 jaar lang een mooie start voor het samenkomen van mensen. Als Douwe Egberts geloven we dat Burendag het contact tussen mensen bevordert en dat buurten hierdoor het hele jaar socialer en veiliger worden. Douwe Egberts wil mensen dichterbij elkaar brengen. We nodigen daarom mensen uit om, onder het genot van een heerlijke kop koffie, contact te leggen met hun buren, 365 dagen per jaar. Want door dat onderlinge contact worden bestaande banden versterkt.”

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: ”Burendag brengt mensen samen. Door dit jaarlijkse evenement ontdekken de deelnemers wie de gezichten zijn achter de voordeuren in hun straat. Burendag zorgt ervoor dat mensen niet alleen een buurt delen, maar ook verhalen delen. Zo ontstaan er ook na Burendag veel mooie dingen. Je buurt wordt je thuis, warmer en harmonieuzer en dat is precies waar het Oranje Fonds voor staat.”

Van 300.000 tot ruim 1 miljoen mensen

In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag met 300.000 deelnemers, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot. Sinds 2006 organiseerden buurten al ruim 25.000 burendagactiviteiten. Jaarlijks doen inmiddels ruim 1 miljoen mensen mee. Buren kunnen een aanvraag bij het Oranje Fonds indienen voor een financiële bijdrage van maximaal €450,- voor hun Burendagactiviteiten.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.